Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Babaco
 

Porijeklom je iz Ekvadora i gornjeg toka Amazone. Babaco ili planinska papaja je vrsta Carica pentagona iz obitelji Caricaceae. On je hibrid između Carica pubescens i Carica stipulata. Tamo se uzgaja još od prije dolaska Europljana i Babaco je nedavno uveden i na Novom Zelandu, gdje se uzgaja komercijalno. U Izraelu i drugim dijelovima Srednjeg istoka biljka se također uzgaja komercijalno u staklenicima.

 

Babaco je bogat vitaminom A i C i niski u šećeru. Sadrži enzim papain koji pomaže probavu masti i proteina. Ovaj vrijedni enzim je najrasprostranjeniji u koži, tako da voće treba jesti s kožom,da dobije punu vrijednost. Također sadrži beta-karoten, kalcij, vlakna, magnezij i kalij.

 
Voće raste u grozdovima na stablu. Babaco ima atraktivan torpedo ili cilindričan izgled , žute kože i sočnog žutog mesa bez sjemena. Voće je najbolje jesti svježe, kada je u potpunosti zrelo. Okus je svjež i slatki, a može se definirati kao kombinacija jagoda i dinja.. Nezrelo zeleno voće se koristi kao zeleno povrće u kariju i chutney-u. Plodovi su obično kuhani ili pirjani kao povrće. Babaco meso je također dobro u voćnim salatama i može biti uklopljeno u umak. U nekoliko Andskih zemalja koristi se za proizvodnju bezalkoholnih pića od mesa babaca.
Slika uskoro!
 
ŠULOG d.o.o.
Krapinska 12 10298 Bistra, Hrvatska
Tel: + 385 1 33 12 582
Fax: + 385 1 33 90 293
Mob: + 385 98 412 632
E mail: sulog@zg.t-com.hr
Naslovnica | Proizvodi | Recepti | Novosti | O nama | Kontakt