Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tamarillo
 

Solanum betaceum (syn. Cyphomandra betacea) je malo drvo ili grm obitelji Solanaceae. Daje plodove u obliku jajeta i jestivo je voće. Ostala imena uključuju stablo rajčice ili Tomate de árbol.

Tamarillo je porijeklom iz Perua, Čilea, Ekvadora i Bolivije. Tamarilo je drvo rajčica koja daje pojedinačne plodove ili u grozdovima od 3 do 12 jajolikih plodova. Različitih veličina od 4,5 - 8 cm dugih i 3 - 4 cm širokih.

Površinska boja ploda može biti tamno ljubičasta, zagasito crvena, narančasta ili žuta, moguće je da su plodovi prošarani tankim uzdužnim tamnim linijama. Boja mesa varira od narančasto-crvene ili narančasta do žute ili krem žute. Dok je kožica dosta čvrsta i neugodna okusa, vanjski sloj ploda je sočan i blag. Meso je meko, sočno i slatko kiselkasto okruženo sjemenom sa dva poduža odjeljka. Žuti plodovi su obično i malo slađi. Plodovi iznutra mogu biti tamni, tamno ljubičasti, crveni i žuti u žutim i narančastim plodovima. Jestivo sjeme je tanko, gotovo plosnato, okruglo, veće i tvrđe nego kod obične rajčice.

Tamarillo je bogat kalcijem, karotenom, niacinom, fosforom, željezom, proteinima, vitaminom C i tiaminom.

Tamarillo se često jede sirov. Plod je slatko - kiselog okusa i stoga je popularan za salate, variva, džemove, žele, sokove, i nadjev kolača. Koža se može jesti, ali ima vrlo gorak okus.

 
 
ŠULOG d.o.o.
Krapinska 12 10298 Bistra, Hrvatska
Tel: + 385 1 33 12 582
Fax: + 385 1 33 90 293
Mob: + 385 98 412 632
E mail: sulog@zg.t-com.hr
Naslovnica | Proizvodi | Recepti | Novosti | O nama | Kontakt